3D-modell av Stockholms innerstad

Mitekgruppen designade och printade en 3D-modell om 9,1 x 8,6 meter av Stockholms innerstad med hjälp av en Dimension 3D-skrivare.

Mitekgruppen-Stratasys-Protech-Dimension.jpg

Stockholms innerstad i en skala på 1/1000

År 2005 fick Mitekgruppen en stor förfrågan av Stockholms Stad om att bygga en modell av hela Stockholms innerstad i en skala på 1/1000 med över 10 000 byggnader.

Mitekgruppen första utmaning var att ta reda på hur man kunde skapa en modell på sex månader. Efter en tid beslutade Mitekgruppen att använda en 3D-printer för att skriva ut alla byggnader. De tillbringade ungefär två månader på att välja bland olika tekniker och bestämde sig till slut för en Dimension SST 768.

År blev bara några månader

- En handgjord modell av denna omfattning skulle ha varit en enorm investering i tid. Liknande modell har tagit år att bygga manuellt. Med en Dimension 3D-skrivare och bilderna vi samlat från Google Earth blev projektet klart på bara några månader, säger Martin Jonsson, Mitekgruppen delägare & designer.

Efter att ha fått en del grundläggande 3D​​-material från Stockholms Stad och några nya CAD-program kunde de sätta igång med projektet. Med hjälp av kartor, ritningar, flygfoton och bilder från Google Earth började de rita alla de tusentals byggnaderna i staden.

Hela modellen är uppdelad i 38 delar och mäter ca 44 kvm.