Thule skriver ut dygnet runt

Thule i Sverige utvecklar snabbt sina konceptidéer och gör konstruktionsverifieringar med 3D-skrivare från Stratasys. För att effektivisera flödet lägger de kortare körningar på dagen och längre på natten.

Thule, Stratasys 3D-skrivare till prototyper

Thule är en världsledande tillverkare inom transportlösningar för aktiva familjer och friluftsentusiaster. De tillverkar allt ifrån takboxar och takräcken, barn- och cykelvagnar till väskor och husbilstillbehör. Redan år 2008 investerade Thule i sin första 3D-skrivare, en Stratasys Dimension SST. Thule såg många fördelar med att ha additiv tillverkning i huset. Idag har Thule utökat kapaciteten med två Stratasys Fortus 250mc.

Utvärderar och verifierar prototyper

På Thule använder man främst sina 3D-skrivare för att tidigt i förutvecklingsfasen snabbt och enkelt skriva ut prototyper som skapar grunden till nya idéer. Kring dessa prototyper gör man utvärderingar och verifieringar innan man går vidare i utvecklingsfasen.

–    För oss är det viktigt att kunna sitta ner och kontrollera konstruktion, klämma och känna, säger Patrik Mauritzon, Prototyp Manager på Thule. När vi är nöjda med en prototyp styrs projektet in i ett skarp utvecklingsläge, och vi startar tillverkning av formsprutningsverktyg till funktionstester.

Thule, Fortus 3D-skrivare till produktionTidsbesparing och flexibilitet

Innan Thule investerade i sin första 3D-skrivare beställde man prototyper från servicebyråer, vilket var tidskrävande. Idag, med två stycken 3D-skrivare i huset, skriver Thule ut prototyper med full kapacitet dygnet runt.

–    Tiden och flexibiliteten är det viktigaste för oss, säger Patrik Mauritzon. Där ser vi den största fördelen med egna 3D-skrivare. En annan fördel är det enkla handhavandet av Fortus 250 som gjort att vi inte behövt anställa någon för att underhålla 3D-skrivarna. Det är något vi gör vid sidan om.

Viktig tid kan läggas på idéutveckling

Thule uppskattar att man skriver ut tusentals delar varje år. Tack vare att man kan ha en funktionell prototyp i handen på bara några timmar gör att man kan lägga dyrbar tid på idéutveckling och snabbt komma vidare till slutprodukt. Behöver man t.ex. justera en konstruktion på eftermiddagen kan utskriften vara klar morgonen därpå.

–    Våra 3D-skrivare går i princip dygnet runt, säger Marcus Börjesson, prototyptekniker på Thule. Det är inte många timmar den står still, fortsätter Marcus. För att effektivisera flödet lägger vi kortare körningar på dagen och längre på natten.

FDM-tekniken har fått en naturlig plats i produktutvecklingen hos Thule och många andra svenska företag. Det kan göras fler iterationer på kort tid. Thule upplever en hög tillförlitlighet på Stratasys 3D-skrivare och kan skriva ut utan tillsyn, vilket bidrar till en mer effektiv produktutveckling.

Thule, Stratasys, 3D-skrivare


Stratasys Logo Protech Kundcase.jpg Vill du veta mer?

Kontakta Protech för mer information om hur additiv tillverkning kan användas i din verksamhet. Vi hjälper dig att hitta rätta lösningar som kan effektivisera utvecklingsprocesser och reducera produktionskostnader.

Daniel Risberg
daniel.risberg@protech.se
Direkt: 033-44 24 44
NYTT! Boka ett möte direkt med Daniel här.