Flera 3D-skrivare till Louis Poulsen

Louis Poulsen har under många år använt Stratasys 3D-skrivare till prototyptillverkning och produktutveckling. Idag har företaget tre 3D-skrivare levererade av Protech – en uPrint SE Plus, en Stratasys F270 och en Objet260 Connex3.

Louis Poulsen.jpg

Louis Poulsen i Danmark är en globalt ledande leverantör av arkitektonisk och dekorativ belysning. I nära samarbete med designers, arkitekter och andra skickliga personer som t.ex. Poul Henningsen, Arne Jacobsen och Verner Panton har Louis Poulsen genom åren tillverkat många välkända klassiker. Produktionen omfattar dock inte bara klassiker, utan företaget tillverkar löpande nya armaturer och behovet av högkvalitativ prototyptillverkning är stort.

Behovet av 3D-tekniken växte med rasande fart

År 2012 investerade företaget i sin första 3D-skrivare från Protech, en uPrint SE Plus. 3D-tekniken fick så stor betydelse hos Louis Poulsen att företaget behövde utöka kapaciteten med ytterligare en uPrint SE Plus.

Efter några år med två uPrint SE Plus insåg Louis Poulsen att de hade behov för ännu mer än vad deras 3D-skrivare klarade av. Önskemålen var många, t.ex. större byggutrymme, högre precision och detaljrikedom, transparenta och böjbara utskrifter. Till slut beslutade Louis Poulsen sig för att byta ut den ena uPrint SE Plus till en Objet260 Connex3 och en Stratasys F270.

Louis Poulsen Protech Stratasys 3D Printer Flindt Væg.jpg

Lätthanterliga 3D-skrivare håller kostnaderna nere

Investeringen uppfyllde alla önskemål. Med Stratasys F270 kan Louis Poulsen skriva ut t.ex. fixturer så stora som 305 x 254 x 305 mm, och i mycket hög precision. Transparenta och böjbara utskrifter uppfylls med Objet 260 Connex3 som kan kombinera upp till tre olika material i en och samma körning. Objet 260 Connex3 skriver ut med mycket tunna lager, ner till 16 μm, vilket resulterar i extremt detaljrika och verklighetstrogna utskrifter.

Christian Dinnsen, Product Engineer, Louis Poulsen -     Vi använder 3D-tekniken i alla utvecklings- och designprocesser, berättar Christian Dinnsen, Product Engineer hos Louis Poulsen. Det senaste tillskottet är vår Flindt Væg som är designad av den danska designern Christian Flindt. Här kombinerade vi arbetet med komplicerade 3D-geometrier, 3D-utskrifter och avancerad gjutning.

Att 3D-skrivarna är så lätthanterliga hjälper Louis Poulsen att hålla kostader nere då det inte finns något behov av att specialutbilda personal eller anställa någon för att underhålla 3D-skrivarna. Den dagliga driften av 3D-skrivarna som står hos Louis Poulsen är så enkel att det finns upp till 10 olika användare.

3D-skrivarteknikerna kompletterar varandra

Att investera i Stratasys 3D-skrivare med helt olika utskriftmetoder har visat sig vara rätt beslut för Louis Poulsen. Dessutom har den utökade utskriftskapaciteten gett företaget stora fördelar i deras arbete. Prototyper och fixturer skrivs ut under natten och är färdiga dagen efter, så det finns egentligen inga väntetider i utvecklingsprocessen.

-     Även om det är två rätt så olika tekniker, kompletterar 3D-skrivarna varandra mycket bra, säger Christian Dinnsen. Vi använder främst PolyJet-tekniken till prototyper och visualiseringsmodeller, och FDM till fixturer och liknande. Christian Dinnsen fortsätter; Vi har till exempel skrivit ut fixturer för ingångskontroll av föremål som kommer från underleverantörer för att snabbt kunna kontrollera primära mål och former utan att använda traditionell mätutrustning.

Louis Poulsen Protech Stratasys 3D Printer Taklampa.jpg

Snabb leverans, installation och uppstart

Det som kännetecknar Protech är kompetent personal och snabba leveranser av driftsäkra 3D-skrivare. Det är något som Louis Poulsen kan bekräfta:

-     Leverans, installation och uppstart gick över alla förväntningar, säger Christian Dinnsen. Det tog bara en vecka från att 3D-skrivarna beställdes tills de var levererade hos Louis Poulsen i danska Vejen. Veckan efter blev båda 3D-skrivarna installerade och Protech utbildade personalen på plats. Själva installationen och uppstartskursen gick otroligt bra och blev utförd av Protech’s danska personal. Det har naturligtvis varit en del frågor i efterhand men vi upplever riktigt bra hjälp från Protech’s supportteam, avslutar Christian Dinnsen.


Stratasys Logo Protech Kundcase.jpg Vill du veta mer?

Kontakta Protech för mer information om hur additiv tillverkning kan användas i din verksamhet. Vi hjälper dig att hitta rätta lösningar som kan effektivisera utvecklingsprocesser och reducera produktionskostnader.

Försäljning 3D-skrivare, Mälardalen/Norra Sverige
Johan Nyström
johan.nystrom@protech.se
Telefon: +46 (0)8 - 564 73 391

Försäljning 3D-skrivare, Södra Sverige
Daniel Risberg
daniel.risberg@protech.se
Telefon: +46 (0) 33 - 44 24 40