uPrint påskyndar utvecklingsprocessen

Aerialtronics utvecklar och tillverkar kundanpassade drönare. Med 3D-skrivare kan de snabbt och kostnadseffektivt tillverka starka och lätta delar i ABS.

Aerialtronics, Stratasys, Protech

Aerialtronics - anpassar drönare efter kundbehov

Aerialtronics har utvecklat en standardprodukt, men som kan anpassas till enskilda kunder och användningsområden.

– Resultatet av vårt utvecklingsarbete är Altura Zenith. De specialanpassade delarna omfattar motorernas kraft, nyttolastskapacitet, flygtid och nödvändig programvara, förklarar Joost Hezemans, chefskonstruktör på Aerialtronics.

Standarddelarna utgörs av motorrum, olika balansringar samt lådor och utrymmen för maskin- och programvara – allt detta kräver konstruktion och prototyper.

Tidigare utvecklingsprocesser tog för lång tid

Aerialtronics insåg att deras tidigare utvecklingsprocess var allt för långsam och dyr. De undersökte därför möjligheten att använda sig av 3D-skrivare och började till följd av detta lägga ut dessa arbeten på serviceföretag. Men eftersom vissa prototypmodeller tillverkades i Asien tog varje iteration en månad, vilket också medförde en budgetbelastning.

Aerialtronics hade som målsättning att begränsa tidsåtgången och kostnaderna för utveckling, och sökte därför en snabbare och kostnadseffektivare lösning. I nära samarbete med Stratasys byggde företaget slutligen upp en egen 3D-utskriftsverksamhet baserat på Stratasys uPrint SE Plus 3D-skrivare.

ABSplus har perfekta viktegenskaper

Sedan Aerialtronics själva tog kontroll över prototypmodelltillverkning har de minskat de långa ledtiderna de tidigare hade. Tidsprocessen för FoU har minskat med ungefär 50 procent.

– Vi gillar enkelheten i hur våra CAD-konstruktioner kan matas direkt in i en Stratasys 3D-skrivare. ABSplus har den rätta styrkan och de perfekta viktegenskaper som krävs för att bygga en fullständig flygande prototyp, säger Hezemans. En ytterligare fördel med ABSplus är att det kan användas i vår tillverkning av standarddelar, tillägger Hezemans.

Motorerna kan t.ex. generera en hel del värme, så det är mycket viktigt att ha ett material som tål detta samtidigt som det har rätt styrka och vikt. De 3D-utskrivna ABSplus-motorupphängningarna har dessa egenskaper.

Flygande fart med 3D-utskrivna delar för slutanvändning

För Aerialtronics var det klart redan från början att huvudplattformen skulle tillverkas av kolfiber, men man fortsätter att använda 3D-skrivare i tillverkningen av olika typer av ”kringdelar” för slutanvändning i olika storlekar enligt kundernas specifika användningsbehov.

Några typexempel är 3D-utskrivna delar som ska rymma sensorutrustning, videolänkningsutrustning och GPS-system av olika storlekar och lådor till kablar och elektroniska komponenter. Användningen av 3D-skrivare har också gett konstruktörer och tekniker mer tid till att finslipa komponenter.

– Med uPrint 3D-skrivaren kan vi justera konstruktionen ena dagen och skriva ut nya delar i 3D under natten, testa, fixa lite till och skriva ut en ny som vi kan testa nästa dag, förklarar Hezemans. Den processen innebär att konstruktioner har genomgått mellan fem och tio fler iterationer än tidigare. Vi har kunnat skriva ut mer i 3D, se mer och flyga mer än vad som var möjligt tidigare. Tack vare 3D-skrivaren blir slutprodukten mycket bättre, avslutar Hezemans.