3D-teknik intar skolschemat

2015-09-18

RealDream specialiserar sig på lärande och undervisning med 3D-skrivare i skolan. Tillsammans med Protech arbetar de för att införa 3D-teknik på skolschemat.

Banner-RealDream-MakerBot-Protech.jpg

3D-skrivaren är ett viktigt verktyg

För dem som står bakom RealDream, Nynne Spuur och Tom Rasmussen, handlar det först och främst om lärande och undervisning, medan tekniken, som i detta fall är MakerBot 3D-skrivare, är ett verktyg som förbättrar inlärningsprocessen hos barn. De anser att 3D-skrivare kan användas i de flesta ämnen, t.ex. slöjd och historia, där man tredimensionellt kan utforma och tolka i olika skoluppgifter. Exempel från RealDream kan vara att utformar tolkningar av danska möbelklassiker till att låta eleverna bidra till att utforma en prototyp av en ny skola.

– Lärande är min passion. Jag brinner för att förbättra inlärningsvillkor och möjligheter för elever med och utan särskilda behov. För mig handlar det om att kommunicera på en hög akademisk nivå, men på ett sätt som eleverna tycker är roligt. Och det är både spännande och motiverande att se det du har designat, skapas rätt framför dina ögon i en 3D-skrivare, säger Tom Rasmussen, som ursprungligen är utbildad lärare.

3D-design blir vardag

3D-design blir allt mer vanligt. Vi kan se allt från filmer med 3D-glasögon både på bio och i hemmet, till produktmarknadsföring på webbsidor i tredimensionella presentationer. Idag är 3D-design inte bara något för äldre och tekniskt kunniga personer, det är för alla menar Tom och berättar hur 3D-design faktiskt påverkar barn i tidig ålder:

– I grundskolan är det vanligt att pojkar och flickor börjar spela populära dataspel som t.ex. Minecraft och My Super Model. Redan då lär dem sig att tänka och designa i 3D när de skapar Minecraft landskap, smycken och kläder till sina Barbiedockor. Att införa 3D-design för elever i mellanstadiet fungerar därför bättre än många tror och de har redan sina aningar när de för första gång ska utöva 3D-design och t.ex. återskapa verktyg och vapen från Vikingatiden i 3D.

Protech är en viktig medspelare

RealDream tog kontakt med Protech under hösten 2014 i förbindelse med sin uppstart. De hade stort behov av en seriös samarbetspartner med kompetens av 3D-skrivare.

– Vi är mycket glada för att samarbeta med Protech. De är helt klart en viktig medspelare i vårt uppdrag att förbättra inlärningsmiljön i skolor. De tar jobbet på allvar och är mycket engagerad i utvecklingen av morgondagens designers. Med mer än 20 års erfarenhet som Skandinaviens största leverantör av 3D-skrivare producerar Protech ovärderliga kunskaper med den tekniska bakgrunden. Det ger trygghet för oss och användarna, säger Tom.

Erbjuder skolor kompletta lösningar för 3D-undervisning

RealDream tillhandahåller kompletta lösningar för undervisning av 3D-design i alla ämnen för alla årskurser. Det är billig och enkel lösning i jämförelse med att skolan själva köper in en 3D-skrivare utan att någon har erfarenhet i hur den skall implementeras i undervisningen. Det slutar oftast med att 3D-skrivaren blir stående.

RealDream levererar bokstavligen lösningar med 3D-skrivare och annan hårdvara med nödvändig programvara installerad. De introduserar 3D-skrivaren för både elever och lärarna och tillhandahåller med undervisningsmaterial till i stort sätt alla ämnen som kan tänkas finnas på ett skolschema.

– Varje gång vi får en ny uppgift utför vi en behovsanalys som talar om för oss vilka behov enskilda elever behöver kontra utrustning som kan gynna deras utveckling. Vi tillhandahåller lösningar för grundskolor, specialskolor och gruppbostäder. Det man inte får glömma är att RealDream inte vill ta bort traditionell undervisning utan snarare komplettera, avslutar Tom.

Träffa MakerBot, RealDream & Protech på SETT Syd 2015

Den 27-28 oktober kan man besöka MakerBot’s unika monter på SETT Syd i Malmö, där Protech och RealDream närvarar. I fokus kommer vi ha ett levande klassrum med barn som experimenterar med 3D-design och 3D-skrivare.

– Vår monter på SETT Syd kommer bli något alldeles speciellt eftersom vi kommer ha stort fokus på barnen och deras innovativa lärande, säger Evald Ottosson, VD Protech Nordic AB. Protech ställde ut med MakerBot’s 3D-skrivare i Intel’s monter under SETT i Stockholm i våras och många besökare visade intresse för den här typen av moderna teknik. Vi på Protech är helt säkra på att vi kommer se en trend med 3D-design i klassrummet även här i Sverige, avslutar Evald.