Yrkesskola kompletterar med Studio System+

2019-11-22

Protech har installerat Desktop Metal Studio System+ hos yrkesskolan EUC Nordvest i Danmark. Med detta komplement i sin maskinpark ska EUC Nordvest ge sina elever de bästa förutsättningarna i sitt lärande och möjlighet att testa olika tillverkningsmetoder.

EUC Nordvest.jpg

EUC Nordvest är en yrkesskola som ingår i en stor utbildningsinstitution som erbjuder gymnasieutbildningar, ungdoms- och vuxenutbildningar i nordvästra Jylland. Bara hos EUC Nordvest finns 2000 elever, 300 anställda och undervisningsavdelningar på flera orter, där ibland Thisted som nyligen har kompletterat sin maskinpark med Desktop Metal Studio System+ från Protech.

–    En metallskrivare har länge funnits med på vår önskelista, säger Bente Homann, specialkonsult och avdelningsledare på EUC Nordvest. I samband med att EUC Nordvest blev partner i det nationella kunskapscentret för Automation och Robotteknik blev det ekonomiskt möjligt för oss att investera.

Eleverna får testa olika tillverkningsmetoder

Maskinparken hos EUC Nordvest består av bland annat svarvar, fräsar och 3D-skrivare från Stratasys och MakerBot. Allt för att eleverna ska få de bästa förutsättningarna i sitt lärande och möjlighet att testa olika tillverkningsmetoder. Med 3D-skrivare, så kallad additiv tillverkning, får eleverna kunskap om ny teknik och att man inte längre behöver fräsa och svetsa för att skapa fysiska objekt. Med en komplettering av Desktop Metal Studio System+ kan eleverna nu skriva ut detaljer i metall.

–    Det är viktigt att våra elever blir medvetna om den senaste tekniken och inte minst att de lär sig att använda den i sitt dagliga arbete så att de kan gå ut på arbetsmarknaden och föreslå införandet av nya tekniker hos företagen, säger Bente.

EUC Nordvest 2.jpg

Metallproduktion utan pulver

För EUC Nordvest är det viktigt att skapa en så trygg och säker arbetsmiljö som möjligt för sina elever. Desktop Metal Studio System+ skapar utskrifter med den egenutvecklade tekniken BMD (Bound Metal Deposition). Det betyder att 3D-skrivaren laddas med materialstavar som sedan smälts ner och extruderas ut lager för lager. Materialstavarna består av metallpulver som är sammansatt med vax och polymerbindemedel. Tack vare denna teknik slipper EUC Nordvest hela processen med pulverhantering.

–    Vi valde Desktop Metal på grund av den enkla teknik som 3D-skrivaren använder och att metallpulvret kommer i stavar så att vi kan undvika farliga situationer med löst pulver i våra lokaler, berättar Bente.

Protech bygger långa kundrelationer

EUC Nordvest och Protech har en kundrelation som sträcker sig tillbaka till år 2014 då EUC Nordvest investerade i sin första 3D-skrivare från Protech. Och fler 3D-skrivare har det blivit under åren. Den stora metallsatsning som Protech påbörjat har breddat möjligheten för att täcka flera behov inom additiv tillverkning.

–    Att EUC Nordvest var en av de första att investera i en lösning för metallproduktion känns extra rolig med tanke på den relation vi byggt upp genom åren, säger Thomas Tønnesen, Country Manager hos Protech Danmark ApS. Vi är oerhört stolta över att återigen få förtroendet att leverera en lösning till EUC Nordvest och att de är med oss på resan inom additiv tillverkning. Att de nu hoppar på metall visar att våra kunder ligger i fas med den utveckling vi förutsett på den nordiska marknaden, avslutar Thomas.


Desktop Metal.png