Stratasys® FDM 3D-skrivare

Professionella 3D-skrivare för tillverkning av starka prototyper, jiggar, fixturer och slutprodukter i högpresterande termoplaster.

Stratasys breda sortiment av FDM 3D-skrivare och material passar skolor, företag och tillverkande industrier som arbetar med någon form produktutveckling eller prototyptillverkning. Med Stratasys 3D-skrivare får du en driftsäker och pålitlig produktionskedja, hela vägen från idé till färdig produkt.

 • Bildspel - Stratasys FDM.jpg

  FDM 3D-skrivare från Stratasys

  Stratasys 3D-skrivare som använder FDM (Fused Deposition Modeling) lämpar sig i produktionsmiljöer där det finns krav på driftsäkerhet och slutresultat. Produktsortimentet består av 3D-skrivare i olika prisklasser som ska kunna matcha allt från enkla till avancerade applikationer.

  Det som skiljer 3D-skrivarna är prestanda, utskriftshastighet, byggutrymme och tillgängliga material. Den minsta 3D-skrivaren i sortimentet är den prisvärda Stratasys F120 med ett byggutrymme på 254 x 254 x 254 mm och två materialval, ABS-M30 och ASA. Stratasys F900 är värstingen med ett imponerade byggutrymme på 914.4 x 609.6 x 914.4 mm och ett tiotal materialval, t.ex. kolfiberförstärkt Nylon12 och det högpresterande materialet Ultem 9085.

  Bildspel - Stratasys FDM Material - Produktutveckling.jpg

  Effektivisering av utvecklingsprocesser och reducering av produktionskostnader

  Med traditionella tillverkningsmetoder som t.ex. fräsning av trä eller utskärningar i frigolit, kan det bli dyrt och tidskrävande att upptäcka konstruktionsfel. Istället för att påbörja utarbetning av en ny prototyp från grunden, kan konstruktörer med några enkla knapptryck justera en digital konstruktion och sedan låta en 3D-skrivare göra jobbet. Detta förhindrar onödigt arbete och konstruktören kan istället lägga värdefull tid på andra projekt. Ett annat effektivt tillvägagångssätt är att justera konstruktionen vid dagens slut och låta 3D-skrivaren jobba under natten. Prototypen är färdig till nästa morgon, och utvecklingsprocessen kan löpa vidare.

  Det finns många fördelar med 3D-skrivare som gör att konstruktörer kan utföra noggranna konstruktionsverifieringar, utvärdera och förbättra sina konstruktioner på ett mycket tidseffektivt sätt. Genom att upptäcka och åtgärda konstruktionsfel i ett tidigt skede kan man spara betydelsefull tid och iterera snabbare på en hårt konkurrensutsatt marknad. Läs vår kundberättelse om Thule Sverige som utvecklar konceptidéer och gör konstruktionsverifieringar med 3D-skrivare från Stratasys.

  Bildspel - Stratasys FDM Material Serieproduktion - Produktionsverktyg.jpg

  Producera slutprodukter, reservdelar och komponenter efter behov

  Med en lokal produktionsmiljö och 3D-skrivare kan företag skriva ut slutprodukter så som reservdelar och andra komponenter "on demand", alltså efter behov. Detta bidrar till att lagerkostnader, lagerhantering och transportkostnader kan reduceras avsevärt. Välj fritt efter just dina behov, skriv ut en enda komponent på någon timme eller starta en serieproduktion med 50 komponenter över natten. Här kan du läsa om Teledyne RESON A/S som använder Stratasys 3D-skrivare till serieproduktion.

  Företag och industrier kan själva konstruera och skriva ut specialanpassade hjälpmedel för att säkerställa arbetssäkerheten och arbetsmiljön. Med fixturer och produktionsverktyg kan mänskliga misstag minimeras under produktion samt att kvalitén säkerställs i alla led. Går ett verktyg sönder skriver du bara ut ett nytt.

  Stratasys arbetar hela tiden med att göra 3D-tekniken tillgänglig för alla. Eftersom priset på 3D-skrivare blir allt lägre och tekniken bättre kan även mindre företag investera i professionella produktionsmiljöer. Läs om familjeföretaget Premo som utvecklar kundanpassade produkter med Stratasys 3D-skrivare.

 • Vad betyder Fused Deposition Modeling?

  Fused Deposition Modeling (FDM) är en välprövad metod för 3D-skrivare som uppfanns i slutet på 1980-talet. En Stratasys FDM 3D-skrivare bygger, efter en digital konstruktion (.stl-fil), lager-för-lager genom att smälta ner termoplast till ett flytande tillstånd. Därefter extruderas plasten som läggs ut i strängar på varandra som stelnar direkt.

  Byggplattan som utskriften byggs på sänks efter varje lager för att ge plats för nästa lager tills utskriften är helt färdigbyggd.

  FDM-tekniken är unik och ger fria händer att skriva ut prototyper med alla tänkbara vinklar och former. Med stödmaterial bygger 3D-skrivaren prototyper med hålrum och rörliga delar, som t.ex. jiggar och fixturer. Stödmaterialet bryter man enkelt bort eller löser upp genom att lägga utskriften i en tvättstation.

 • Om Stratasys

  Stratasys bildades 1989 och är idag världens största tillverkare av 3D-skrivare och produktionssystem. Grundarna till företaget är S. Scott Crump och hans fru Lisa Crump. Den omtalade FDM-tekniken som Stratasys 3D-skrivare använder, uppfann S. Scott Crump år 1989. Alla Stratasys FDM 3D-skrivare tillverkas i Stratasys fabriker i Minnesota, USA.

  Under åren har Stratasys köpt upp Objet och MakerBot.

  Vill du veta mer? Kontakta oss så berättar vi mer!

 • Kontakta säljare

  Kontakta en säljare direkt eller skicka dina kontaktuppgifter via vårt kontaktformulär så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

  Försäljning 3D-skrivare, Mälardalen/Norra Sverige
  Johan Nyström
  johan.nystrom@protech.se
  Telefon: +46 (0)8 - 564 73 391

  Försäljning 3D-skrivare, Södra Sverige
  Daniel Risberg
  daniel.risberg@protech.se
  Telefon: +46 (0)33 - 44 24 44

  Försäljningsansvarig 3D-skrivare
  Evald Ottosson
  evald.ottosson@protech.se
  Telefon: +46 (0)8 - 594 708 01

 • Om Protech

  Protech har funnits på marknaden i 25 år och är Nordens återförsäljare av Stratasys FDM 3D-skrivare. Vi har levererat Stratasys 3D-skrivare sedan 1994.

  Stratasys Partner logo 2016_300px.png