
I Rødovre kommun är 3D-printing inte längre framtid – det är verklighet. Med det innovativa experimentcentret TekX som nav har digital teknik blivit en naturlig del av skoldagen. Här får elever från årskurs 0 till 10 arbeta praktiskt med allt från Virtual Reality och spelutveckling till musikproduktion och 3D-utskrifter. Totalt används 14 MakerBot 3D-skrivare aktivt i undervisningen.
TekX – Ett teknikcentrum i framkant
Sedan starten hösten 2018 har TekX etablerat sig som Danmarks första kommunala experimentcenter för skolelever. På 700 kvadratmeter, uppdelat i tio kreativa zoner, ges upp till 60 elever samtidigt möjlighet att utforska teknik, design och innovation i praktiken.
3D-satsningen inleddes med 12 MakerBot Replicator+. I takt med det växande intresset har centret utökat med MakerBot Replicator Z18 och MakerBot Method – skrivare som är uppskattade för sin höga driftsäkerhet och utskriftskvalitet.
Drivkraften bakom TekX: Jesper Drachmann
Jesper Drachmann, daglig ledare för TekX, har en tydlig vision: att väcka teknikintresset hos elever i alla åldrar. Med bakgrund inom både IT och grundskolan lyckades han på bara tre månader skapa en unik utbildningsmiljö. I dag har centret över 20 anställda, däribland lärare och elevassistenter.
Jag har en stor passion och ett stort intresse för teknik och innovation, så det är mycket tillfredsställande att kunna erbjuda denna fantastiska miljö för kommunens studenter och lärare.
Jesper Drachmann, General Manager på TekX
Efter sommaren är målet att även fritidsgårdar och klubbar ska kunna använda centret.

Praktiskt lärande med 3D-utskrifter
De 14 MakerBot-skrivarna bokas flitigt varje vecka och används i flera ämnen. Eleverna skriver ut egna spelpjäser, tärningar och former – ofta kopplade till matematik eller egna brädspelsprojekt.
Efter att ha arbetat med den praktiska processen i skolan är det mycket tillfredsställande för eleverna att ha en färdig, visuell produkt i slutet av dagen. Detta är oerhört viktigt för inlärningsprocessen.
Jesper Drachmann, General Manager på TekX
Även TekX personal använder skrivarna – till exempel för att skapa hållare, krokar och rekvisita till olika vetenskapliga experiment.

Lärarnas förvandling – från tvekan till entusiasm
Till en början var många lärare tveksamma inför att använda 3D-skrivare, men elevernas engagemang förändrade snabbt inställningen.
Nu när de har fått uppleva vad eleverna får ut av 3D-utskrifter och deras entusiasm över att hålla en fysisk artefakt i sina händer, har lärarna blivit inspirerade.
Jesper Drachmann, General Manager på TekX
3D-tekniken lär eleverna också viktiga färdigheter: problemlösning, kritiskt tänkande och tålamod.
Elevers misslyckas ibland på vägen, men det är också en viktig del av inlärningsprocessen så att de kan utvecklas och gå vidare.
Jesper Drachmann, General Manager på TekX

MakerBot från Protech – det självklara valet för TekX
Under planeringsfasen jämförde Jesper flera olika 3D-skrivarlösningar. Valet föll till slut på MakerBot – tack vare både produktkvalitet och Protechs support.
Efter att ha varit i dialog med Protech fattades det slutgiltiga beslutet ganska snabbt. Jag kände att vi blev väl omhändertagna och att vi fick den hjälp och support vi behövde. Vi är supernöjda.
Jesper Drachmann, General Manager på TekX
Nyfiken på nästa generations 3D-skrivare?
MakerBot-skrivarna har nu ersatts av den nya UltiMaker S-serien – kraftfulla, användarvänliga och ännu mer precisa 3D-skrivare. Kontakta gärna våra säljare för att hitta rätt alternativ för just din undervisning.

MakerBot har blivit UltiMaker
MakerBot 3D-skrivare har utgått ur sortimentet och ersatts av en ny serie 3D-skrivare, UltiMaker S-serien.
