Skriv ut konceptmodeller för snabbare beslut

Att ge sina kunder en omedelbar uppfattning om en produktidé kan vara avgörande. Taga som hjälper kunder att utveckla produkter med revolutionerande teknik har konstaterat att J35 Pro har effektiviserat deras produktutvecklingsprocesser och fått dem att urskilja sig från konkurrenter.

parazero-08_72dpi.jpg

Taga är ett design- och ingenjörsföretag som specialiserar sig på produktutveckling inom teknik och industri. Sedan företaget grundades 2002 har man designat och utvecklat mer än 1000 produkter inom konsument, medicinsk och professionell utrustning.

Unik design får inte riskera att avslöjas

Precis som många andra verksamheter, möts Taga av tuffa utmaningar som till exempel hård konkurrens och ständig press på att imponera och skapa tillräckligt innovativa lösningar för att vinna affärer.

Den största utmaningen för Taga har varit allt för långa ledtider mellan att designprocesserna väl varit klara till att fram prototyper att kunna testa. I ett försök att korta ner ledtiderna skickades ett begränsat antal konstruktioner till externa servicebyråer. Extrem försiktighet vidtogs för att säkerställa att dessa byråer var pålitliga och inte riskerade att avslöja unik design som utvecklats av Taga eller deras kunder. Under funktionstester visade det sig att kvalitén på prototyperna inte levde upp till det Taga står för. Yaniv Adir som är projektledare på Taga insåg att något måste förändras.

3D-skrivare möjliggjorde snabbare tester av produkter

Taga fick möjlighet att testa några utskrifter i en Stratasys J35 Pro och resultatet överträffade alla förväntningar. De tog beslutet att låta sina designers och ingenjörer använda J35 Pro. 3D-skrivare gav en mängd fördelar, men Yaniv hävdar att den främsta fördelen har varit förmågan att genomföra snabba tester.

-    3D-skrivaren har varit mycket fördelaktig i våra projekt, säger Yaniv. Många av våra konstruktioner är IP-skyddade och möjligheten att skriva ut internt har gett ökad säkerhet både för oss och våra kunder.

parazero_laifstayl-01-1.jpg

Fristående säkerhetssystem till drönare

Ett exempel är när Taga fick en kundförfrågan om att utveckla ett tekniskt system och design till ett fristående säkerhetssystem för drönare. Utmaningen i produkten var att kunna stoppa drönares propellrar för att undvika drönarkrascher och personskador på marken.

Säkerhetssystemet skulle enkelt kunna fästas på en drönare och via ett diagnossystem känna av om drönaren går utanför räckvidd, träffar ett hinder, har ett fel eller börjar falla oväntat. På en bråkdel av en sekund skulle propellrarna låsas, öppna ett kapell och skjuta ut en fallskärm för att säkra drönarens långsamma landning, utan att skada någon på marken av propellerbladen.

j35-pro-safe-air-2.jpg

J35 Pro fick Taga att skilja sig från konkurrenter

Funktionen som skulle stoppa propellrarna behöv ett gummiliknande material och Taga var osäkra på vilken styvhetsnivå som behövdes. Utan en J35 Pro hade projektet krävt många arbetstimmar och otaliga funktionstester. Men med 3D-skrivaren kunde Taga skriva ut fyra olika prototyper med låsfunktionen i varierande grad av styvhet. Detta gav kunden omedelbar uppfattning om konceptet och man kunde snabbt komma fram till en produktdesign. J35 Pro bidrog inte bara en effektiv produktutveckling, utan fick också Taga att urskilja sig från sina konkurrenter.

Idag säljs systemet framgångsrikt över hela världen och godkänner drönare att flyga över människor vid till exempel evenemang och konserter.

Printar konceptmodeller över natten

Med J35 Pro har Taga kunnat komplettera sin produktutvecklingsavdelning med testutskrifter i multimaterial. Kombinationen av flexibla och styva material gör det möjligt att skapa konceptmodeller och prototyper för att möta olika egenskaper och behov som krävs i en mängd olika produkter.

-    Innan vi hade J35 Pro var vi tvungna att spendera massor av tid på att kommunicera och förbereda flera olika modeller, säger Yaniv. Det tog veckor och massor av tester, vilket inte alltid fungerade. Med vår nya in-house möjlighet får vi de flesta utskriftsjobb utförda över natten och kan visa våra kunder konceptmodeller redan dagen efter, avslutar Yaniv.

Partner Logo med space.png


Kontaktformulär

*Obligatoriska uppgifter