Historien om Protech

Efter 25 år som uthållig företagsbyggare är Protech idag Nordens största återförsäljare av 3D-skrivare.

I slutet på 1980-talet träffades Anders Brask och Evald Ottosson på Karlebo, då Nordens största handelshus för maskiner och förnödenheter till verkstadsindustrin. Det var Evalds första arbetsdag och när han öppnade dörren till Karlebo, mötte han Anders som hade jobbat sin sista dag. Herrarna hälsade på varandra och det var här Protech's historia började.

Efter några års diskussioner mellan Anders och Evald såddes fröet om att göra någonting tillsammans. 1993 grundades Protech med en affärsidé att sälja CAD/CAM-lösningar till tillverkande verkstadsföretag.

CAD/CAM då och nu

När Protech grundades konstruerade företag i 2D-CAD/CAM. 3D-CAD/CAM var något nytt och unikt som bara ett fåtal företag hade behov av. I huvudsak var det fordonsindustrin som drev utvecklingen av 3D-CAD/CAM framåt. Protech's första leverantör av 3D-system var en amerikansk leverantör som hette CAMAX. Efter några år försvann CAMAX från marknaden och Protech sökte sig vidare tills man hittade den engelska 3D-CAD/CAM-leverantören Delcam.

1997 var Protech återförsäljare för Delcam's unika 3D-CAD/CAM-lösning för modellsnickerier och verktygstillverkare. Under sent 90-tal sökte många av Protech's Delcam-kunder efter ett CAD-system för verktygskonstruktion.

Av en slump hittade Protech en fransk programvaruutvecklare som heter Missler. Missler hade det unika CAD-systemet TopSolid som Protech introducerade i Norden 1998. TopSolid blev snabbt ett av de vanligaste CAD-systemen för verktygskonstruktion.

TopSolid har alltid haft en bred palett av speciallösningar för olika industrier. 2006 introducerades en CAD/CAM-lösning för möbel- och specialsnickerier. Protech har under de senaste 12 åren etablerat sig som en ledande leverantör av CAD/CAM-system för specialsnickerier med ett 80-tal nordiska snickerier som kunder.

Delcam blev under 2015 uppköpta av det amerikanska CAD/CAM-företaget Autodesk. Därför är Protech idag återförsäljare av CAD/CAM-system från Autodesk. Protech fortsätter att leta nya CAD/CAM-lösningar för den nordiska industrin. Senaste tillskottet är Autodesk Netfabb som Protech blev återförsäljare av under 2017.

Protech-showroom-evald-ottosson.jpg

Norra Europas första 3D-skrivare från Stratasys

Under tiden började additiv tillverkning tas på allvar i Sverige. På tidigt 90-tal jobbade Anders Tufvesson och Lasse Gistorp på Verktygstekniskt Centrum i Ystad (VTC). De var affärsbekanta med Anders, och de tre åkte tillsammans på en affärsresa till USA där de bland annat gjorde ett studiebesök på Stratasys.

Intresset av 3D-skrivare väcktes, och potentialen stod klar för Tufvesson och Gistorp. Kort därefter fick Protech förtroendet av Stratasys att bygga upp och säkra agenturen i Norden. År 1994 sålde Protech norra Europas första Stratasys 3D-skrivare till VTC. Det var startskottet för att 25 år senare bli Nordens största leverantör av 3D-skrivare.

Tog ett tidigt kliv in i additiv tillverkning

I mitten av 90-talet bestod världsmarknaden av 3D-skrivare av några hundra maskiner från ett fåtal tillverkare. På Stratasys första återförsäljarmöte 1994 fick hela värdens återförsäljare plats i ett litet konferensrum, och idag har Stratasys över 300 återförsäljare världen över. I dag beräknas det finnas över 1 miljon installerade 3D-skrivare världen över.

– Protech trodde på försäljning av Stratasys FDM 3D-skrivare då tekniken var unik och kändes kul att jobba med, säger Evald.

– Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, fyller Anders i.

Protech satsade rätt och som kuriosa kan nämnas att år 1995 var Protech världens största distributör av Stratasys 3D-skrivare.

Protech i stor expansion

Tidigt 2000-tal var 3D-skrivarförsäljningen en blygsam verksamhet i Norden. År 2002 lanserade Stratasys Dimension, en ny FDM 3D-skrivare som gjorde att marknaden tog rejäl fart. Innan kostade en Stratasys FDM 3D-skrivare 1,4 miljoner SEK, men med Dimension kunde Protech nu erbjuda en snabbare, tillförlitligare och bättre 3D-skrivare till en fjärdedel av priset.

I samband med den ökade försäljningen expanderade Protech. Under det kommande året formade Protech i Sverige en kompetent sälj- och serviceorganisation utifrån marknadens behov. I och med den snabba tillväxten av additiv tillverkning i norra Europa uppstod ett allt större behov hos Protech att anställa lokal personal i samtliga nordiska länder. År 2004 öppnade Protech sitt första utländska kontor i Danmark. Ett par år efter det öppnas även kontor i Norge och Finland.

Företagets tillväxt har de senaste åren legat kring 30 - 35% och idag har Protech 35+ anställda runt om i Norden.

Protech-lager-supoort.jpg

Konsekvent och uthållig leverantör

Som en konsekvent och uthållig leverantör är Protech idag Nordens största återförsäljare av 3D-skrivare. Visionen hos Protech har alltid varit att hjälpa sina kunder att välja rätt 3D-skrivare som löser deras tillverkningsbehov.

Med ett lokalt materiallager och snabba materielleveranser, samt att alltid ha en tillgänglig servicetekniker har Protech skapat ett stort förtroende bland sina nordiska kunder. Protech är en uthållig leverantör som förstår vikten av att kundernas 3D-skrivare skall prestera på topp.

– Jag kommer ihåg en kund som sa – ni gav inte upp, därför fortsatte vi med er, berättar Evald och fortsätter; Det är ett bevis på att vi lyckats.

Miljömedvetet ledarskap hos Protech

Protech har under åren medverkat till en större miljömedvetenhet bland nordiska leverantörer av 3D-skrivare. Genom ständigt arbete för att förbättra återvinning och återbruk av förbrukningsmaterial till 3D-skrivare har Protech lyckats minska miljöpåverkan från 3D-skrivare. Protech's intensiva arbetet för att öka miljömedvetenheten har inspirerat andra leverantörer på den marknaden i Norden och gjort leverantörer och tillverkare av 3D-skrivare mer miljömedvetna.

Alltid i framkant i den tekniska utvecklingen

Protech är alltid i framkant i den tekniska utvecklingen inom additiv tillverkning. År 2014 tog Protech över Stratasys PolyJet-försäljning i Norden. I och med den kraftigt ökade utvecklingen av 3D-skrivaretekniken börjar många företag nu hitta allt fler applikationsområden för additiv tillverkning.

Ett begynnande tredje affärsben

År 2017 startade satsningen på 3D-skrivare för metall, då Protech utsetts till exklusiv återförsäljare i Norden av Desktop Metal. Satsningen av Desktop Metal blev snabbt ett begynnande tredje affärsben att stå på. Med Desktop Metal i produktportföljen kan Protech erbjuda en komplett lösning för utskrifter av metall. Utvecklingen av 3D-skrivare för metall sker i en rasade takt. Med Desktop Metal kan Protech erbjuda metallösningar för ett stort antal olika applikationsområden.

År 2019 såg Protech att marknaden var mogen även för metallskrivare baserade på tekniken Metal PBF (Metal Powder Bed Fusion). Detta sammanföll med lanseringen av en grupp 3D-skirvare från Xact Metal, en innovativt och snabbfotad tillverkare från Pennsylvania, USA.

Protech firar 25 år

Protech har under 25 år varit med och byggt upp den Nordiska 3D-skrivarmarkanden. Inget nordiskt företag har den erfarenhet som Protech har att leverera utrustning för additiv tillverkning. Detta gör Protech till ett unikt nordiskt företag. Med trogen och kompetent personal har Protech skapat stort förtroende bland sina kunder. Grunden för kundengagemanget kommer från Protech's tre viktigaste erbjudande: support, utbildning och snabba materielleveranser.

– Något av det roligaste med vårt arbete är återkoppling med kunder, säger Anders. I den mån vi kan åker vi ut till dem och diskuterar igenom hur de använder 3D-skrivaren, för att sedan ta ställning till hur vi kan hjälpa dem vidare i sin affärsutveckling. Det är såklart något som vi lär oss oerhört mycket av hela tiden, avslutar Anders.

Idag erbjuder Protech 3D-skrivare och CAD/CAM-system från Stratasys, MakerBot, Desktop MetalXact Metal och TopSolid.

HeaderProtech25webb-right.jpg