30 år som Stratasys partner

2024-02-14

I år firar Protech 30 år som återförsäljare av Stratasys 3D-skrivare. Det är även 30 år sedan som Protech sålde norra Europas första FDM 3D-skrivare, en maskin från Stratasys.

Anders Brask och Andy Stratasys.jpg
Till vänster Anders Brask, CEO på Protech, till höger Andreas Langfeld, President EMEA på Stratasys.

I tre decennier har Protech varit återförsäljare av Stratasys produkter. När Protech grundades 1993 var hela världsmarknaden cirka 350 maskiner per år, idag är det annorlunda. Sannolikt kommer lika många att säljas under den tid det tar för dig att läsa det här artikeln.

-    1994 fick Protech förtroendet av Stratasys att bygga en stark partner i Norden, säger Anders Brask, CEO på Protech. Det har varit en otrolig resa som har resulterat i Nordens största leverantör av industriella 3D-skrivare med egna Protechbolag i alla nordiska länder.

Stratasys EMEA President är stolt över Protech

Andreas Langfeld, President EMEA på Stratasys, är stolt över att ha Protech som trogen och stabil representant av Stratasys i Norden.

-    På Stratasys är vi glada över att fira 30 år av partnerskap tillsammans med Protech, säger Andreas. I den snabbt utvecklande och innovativa 3D-printindustrin ser vi vårt långa partnerskap som ett bevis på hur mycket vi värdesätter partnerskap och människan bakom våra dagliga affärer. Den nivå av förtroende och expertis som vi har byggt upp tillsammans med Protech under så många år ger våra kunder stabilitet och trygghet för sina tidigare och framtida investeringar. Tillsammans är vi här för att stanna, säger Andreas och fortsätter. Protech har varit, är och kommer fortsätta vara en pålitlig framtida leverantör och partner till våra kunder. Vi ser fram emot att tillsammans leda och förändra vår bransch i en riktning där vi ser kunder anpassa fler och fler av sina produkter till en mer personlig och hållbar värld.

LinkedIn 30 år Partner.jpg
               Bevis på partnerskap, signerat av S. Scott Crump, grundare av Stratasys och FDM-tekniken.

Levererade norra Europas första FDM 3D-skrivare

1994 levererade Protech norra Europas första 3D-skrivare. Köparen var VTC (Verktygstekniskt Centrum i Ystad), som sedan blev GT Prototyper AB och därefter Prototal GTP AB. Det var Protech´s styrelseordförande och delägare Evald Ottosson som sålde utrustningen. Evald köpte dessutom tillbaka 3D-skrivaren på 2000-talet då den skulle skrotas av dåvarande kund. Den är numera en unik industrihistorisk klenod som går att se i Protech´s utställning i Järfälla.

Evald Ottosson_800px.png
Evald Ottosson med den första 3D-skrivaren som han sålde 1994.

-    Vi kom i kontakt med Stratasys i oktober 1994 och redan i december samma år fick vi en beställning från VTC, berättar Evald. Enligt en överenskommelse fick vi först använda 3D-skrivaren till en utställning i början av 1995. Utrustningen väckte enorm uppmärksamhet eftersom det var den första 3D-skrivaren som visats på en mässa i Norden.

Tillförlitliga produkter och gedigen kunskap

Inom företaget finns en gedigen kunskap om additiv tillverkning och befintliga kunder återkommer ständigt. De allra flesta kan inte tänka sig att använda annan teknik än de pålitliga lösningar som Stratasys levererar.

-    Vi har skapat en oslagbar kompetens inom företaget och vår serviceorganisation har ett väldigt gott renommé, säger Anders. Många av våra kunder återkommer på grund av vår fantastiska supportavdelning och lyhörda personal, men också för att Stratasys produkter är otroligt tillförlitliga.

Protech Stratasys Partner.png


Kontaktformulär

*Obligatoriska uppgifter