Stratasys presenterar ny AM-teknik för serieproduktion

2021-03-25

Stratasys presenterar ny innovativ teknik speciellt framtagen för att snabbt kunna producera stora volymer av slutprodukter. SAF blir den första pulverbaserade utskriftsmetoden i Stratasys sortiment.

Nyhet - SAF Stratasys.jpg

Protech kan nu dela med sig av de första detaljerna kring den nya SAF-tekniken i Stratasys kommande produktionsplattform kallad H-serien. En serie 3D-skrivare med den pulverbaserade utskriftsmetoden SAF (Selective Absorption Fusion) som erbjuder en hög noggrannhet och repeterbarhet för serieproduktion av slutprodukter till fordonsindustrin, konsumtionsvaror, elektronik och industriell utrustning.

–    Vi har under en längre tid upplevt att marknaden efterfrågat en ny stabil utskriftsmetod för additiv tillverkning till stora produktionsvolymer, säger Anders Brask VD för Protech. SAF kommer med sin snabba utskriftshastighet och höga utskriftskvalitet lösa många nordiska kunders behov.

SAF.jpgSerieproduktion där inget material går till spillo

Stratasys har i samarbete med XAAR3D under tio års tid forskat och utvecklat SAF-tekniken. Tekniken liknar MJF (Multi Jet Fusion) men innehåller ett antal tekniska innovationer som ger klara fördelar i jämförelse med MJF. Man har bland annat säkerställt ett unikt pulverhanteringssystem som gör att nödvändigt pulver alltid distribueras över hela byggytan. Allt eventuellt överflödspulver kan återanvändas, vilket minimerar pulvrets termiska exponering och minskar pulvrets åldrande. Detta resulterar i betydande kostnadsbesparingar. SAF-tekniken erbjuder även en klart förbättrad fördelning av värmen över hela byggytan. Dessa fördelar och ytterligare ett antal tekniska innovationer ger en högre kvalitet på detaljerna, förbättrad effektivitet, snabbare ledtider och ökad lönsamhet.

–    Stratasys är ett starkt varumärke som erbjuder produkter med hög driftsäkerhet och kvalitet, säger Evald Ottosson, försäljningschef på Protech. Vi har sett hur behoven för serieproduktion ökat de senaste åren. Därför känns det roligt att kunna erbjuda en 3D-skrivarlösning för behovet och som samtidigt leder till konkurrenskraftig kostnad per 3D-printad detalj för kunden.

Stratasys nya 3D-skrivare baserade på SAF-tekniken kommer att presenteras under april i år och börja leverera till kund under hösten 2021.

Skrivarhuvud med exceptionell driftsäkerhet

SAF-tekniken använder en vätska kallad HAF (High Absorbing Fluid) som reagerar på infrarött ljus. HAF-vätskan läggs ut med hjälp av ett industriellt utvecklat Piezo-elektiskt skrivarhuvud med exceptionell driftsäkerhet. Därefter exponeras lagret av den infraröda ljuskällan, vilket gör att ytan som behandlats med HAF smälter samman.

Denna process repeteras sedan lager för lager till detaljen är färdig. SAF använder även den patenterade tekniken Big Wave™ pulverhantering för att jämt fördela pulver över byggytan, samt skyddar pulvret från överhettning.


Stratasys Protech.jpgKontakta säljare

Kontakta vår säljare direkt eller skicka dina kontaktuppgifter via vårt kontaktformulär så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Daniel Risberg
daniel.risberg@protech.se
Direkt: 033-44 24 44
NYTT! Boka ett möte direkt med Daniel här.