3D-modell av Stockholms innerstad

Mitekgruppen designade och printade en enorm 3D-modell av Stockholms innerstad med hjälp av additiv tillverkning. Att övergå från traditionella tillverkningsmetoder till produktion i Stratasys 3D-skrivare sparade avsevärt mycket tid.

Mitekgruppen-Stratasys-Protech-Stockholm.jpg

Mitekgruppen är en svensk modelltillverkare av bl.a. arkitekturmodeller och skalmodeller till arkitekter, kommuner och byggföretag. År 2005 fick Mitekgruppen en stor förfrågan från Stockholms Stad om att bygga en utställningsmodell av Stockholms innerstad i en skala på 1:1000 med över 10 000 byggnader.

Tight tidsfrist – investerade i 3D-skrivare

Mitekgruppen första utmaning blev att ta reda på hur man kunde skapa en så stor utställningsmodell på bara sex månader. Deras traditionella tillverkningsmetoder med bland annat papper, kartong och trä skulle vara för tidskrävande. Efter att undersökt andra arbetsmetoder och tekniker insåg man att en 3D-skrivare skulle vara den enda alternativet för att klara tidsfristen. Företaget kontaktade Protech och kort därpå stod en Dimension SST 768 på deras kontor.

År blev bara några månader

-   En handgjord modell av denna omfattning skulle ha varit en enorm tidsinvestering, säger Martin Jonsson, Mitekgruppen delägare & designer. Liknande modell har tagit år att bygga manuellt. Med Dimension 3D-skrivare och bilderna vi samlat från Google Earth blev projektet klart på bara några månader.

Efter att ha fått en del grundläggande 3D​​-material från Stockholms Stad och några nya CAD-program kunde de sätta igång med projektet. Med hjälp av kartor, ritningar, flygfoton och bilder från Google Earth började de rita alla de tusentals byggnaderna i staden.

Hela modellen är uppdelad i 38 delar och mäter ca 48 kvm.