Kolfiberförstärkt Nylon 12 förändrade allt

Utah Trike utvecklar och tillverkar trikes, quads och specialanpassade rullstolar. Med utskrifter i kolfiberförstärkt Nylon öppnades helt nya möjligheter och på vissa produkter har företaget reducerat produktionstiden från två månader till två veckor.

Utah Trike - Nylon 12CF - Kolfiber - 3D-skrivare - Stratasys - Protech.jpg

Utah Trike utvecklar och tillverkar trikes, quads och specialanpassade rullstolar. Redan från när företaget grundades har det handlat om att tillverka specialanpassade produkter efter alla kunders olika behov.

-     Först utgick vi från vanliga ramfixturer och byggde specialanpassade tvåhjulsdrivna drev, och helt plötsligt ville alla ha specialanpassade fordon, säger Ashley Guy, VD och koncernchefen hos Utah Trike.

Tillverkning av avancerade prototyper till funktionstester

Att tillverka specialanpassade produkter har sina hinder, nämligen tid och kostnad. Ett fordon kan ha från 100 delar och uppåt. I början var det svårt för Utah Trike att hålla kostnaderna nere.

-     Vi hade några CNC-maskiner som körde dygnet runt, berättar Guy. Det var alltid krångligt med jiggar och fixturer, vilket gjorde att det tog lång tid att nå själva prototypen.

När prototyperna blev allt mer avancerade blev det också svårt för Utah Trike att anlita servicebyråer. Utah Trikes började titta efter lösningar för att själva kunna tillverka prototyper i egen regi på ett kostnad- och tidseffektivt sätt.

-     När jag först såg 3D-skrivaretekniken blev jag fascinerad, men jag hade ingen aning om vad jag letade efter, fortsätter Guy. Efter en kort tid insåg Guy och hans team att en 3D-skrivare skulle kunna lösa flera stadier av deras tillverkningsprocesser.

Utah Trike - Stratasys - Protech.jpg

Stratasys kolfiberförstärkta Nylon förändrade allt

Med en 3D-skrivare i egen regi kunde designprocesserna förenklas utan tidskrävande hinder som bearbetningsbegränsningar eller avancerade tillverkningsmetoder. Men det tog en stund att hitta ett material med rätt egenskaper för deras funktionstester.

-     Med egen 3D-skrivare kunde jag fokusera på att designa bättre, och skapa mer funktionella delar utan att bry mig om hur man formar aluminium eller hur man lägger upp kolfiber, säger Guy. Vi började använda materialet Nylon 12 men det tog oss bara 75% av vägen, säger Guy. Vi gjorde en prototyp av en quad med hjälp av utskrivna delar i flera olika material, men utskrifterna var antingen för spröda eller för flexibla. När Guy hade provat Nylon 12CF insåg han att han hade hittat ett material som skulle förändra hans företag.

-     Nylon 12CF är fantastiskt, det förändrade allt för oss, säger Guy. Egenskaper som materialets styrka, såväl som stödmaterialet som man kan tvätta bort är viktiga för Utah Trike. Dessutom kan vi lägga utskriften i vår tumlare över natten och dagen därpå har den en slät och polerad yta, säger Guy. Den nya kolfiberversionen av Nylon 12 var precis rätt för oss, enligt Guy. När vi funktionstestade utskrifter på en trike och körde upp och ner för en backe, var det bara Stratasys FDM Nylon 12CF som höll måttet.

3D-skrivare är nu en del av hela produktionskedjan

En av produkterna Utah Trike har idag är en pedaldriven rullstol som är uppbyggd med 450 olika delar, varav 120 är 3D-utskrivna. Med egen 3D-skrivare har företaget på vissa produkter skurit ned produktionstiden från två månader till två veckor, vilket har sänkt företagets kostnader drastiskt.

-     Med Stratasys FDM-teknik kan vi skriva ut lättviktskonstruktioner med överlägsen styvhet, snabbare och med bättre repeterbarhet, än någon annan teknik som vi har sett, säger Guy. Utah Trike använder Stratasys FDM 3D-skrivare från framställning av prototyper, jiggar och fixturer till slutproduktionsdelar för korta körningar och specialbeställningar.


Stratasys Protech.jpg