Volvo valde plast framför metall

2015-03-20

Volvo Lastvagnar i Lyon har investerat i Fortus 3D-skrivare för att med additiv tillverkning producera monteringsverktyg och fixturer. De har sparat både tid och pengar sedan de slutade producera i metall.

Banner-Volvo-Protech-Stratasys.jpg

Maximal produktivitet hos Volvo

För Volvo är det viktigt med maximal produktivitet både när man ska tillverka slutprodukten samt konstruera och producera monteringsverktyg och fixturer. Sedan lång tid tillbaka har Volvo Lastvagnar producerat dessa hjälpmedel i egen regi. Den vanligaste produktionsmetoden har varit att tillverka dessa monteringsverktyg och fixturer i metall, men detta har över tid kostat mycket pengar och varit tidskrävande.

Reducerar produktionstiden dramatiskt

Att konstruera och tillverka verktyg i metall har tidigare tagit ca.30-40 dagar för Volvo. När de började producera i termoplast med den välprövade FDM-tekniken kunde de reducerat tiden till bara två dagar.

Genom att reducera produktionstiden så dramatiskt har Volvo kunnat öka produktionens effektivitet och flexibilitet. Additiv tillverkning hjälper Volvo Lastvagnar att möta kritiska tidsfrister och leveranstider, samt att det minskar avfall och kostnader.

Skriver ut obegränsat med testversioner

Den tidigare framställningsmetoden i metall ledde ibland till onödiga utgifter. Till exempel om den slutgiltiga konstruktionen inte stämde 100 % så var man tvungen att börja om den långa tillverkningsprocessen. Additiv tillverkning ger nu istället möjligheten att producera ett näst intill obegränsat utbud av testversioner inom några timmar. Med detta kan ingenjörer och produktutvecklare på Volvo Lastvagnar vara mera experimentella och uppfinningsrika för att förbättra produktionsflödet.

Slittåliga och lätta produkter

Inom en tremånadersperiod efter att Volvo investerat i sin första Fortus 3D-skrivare hade de producerat mer än 30 olika produktionsverktyg, bland annat en rad olika slittåliga men ändå lätta klämmor, jiggar, fixturer och en specialanpassad verktygshållare som säkerställer en mer organiserad arbetsmiljö för operatörerna.