Lyckad investering för danskt universitet

På Syddansk Universitet i Danmark har man nyligen installerat en Xact Metal 3D-skrivare som ska kunna utnyttjas av studenter, forskare och lokala företag. Låga investerings- och driftkostnader gör att universitetet får valuta för pengarna.

SDU Protech Xact Metal.jpg

SDU grundades 1966 och har idag omkring 26 700 studenter och 3 900 anställda på sex campus. På SDU Sønderborg erbjuds en unik, internationell miljö med forskare och studenter från mer än 50 länder och med ett brett utbud av bland annat olika ingenjörsutbildningar.

–    En metallprinter har länge varit på önskelistan och under 2021 fick vi det uppfyllt då ”Institut for Mekanik og Elektronik” investerade i universitetets första 3D-skrivarel för metall från Xact Metal, en XM200C, berättar ingenjören Andrei-Alexandru Popa.

Väletablerade produktionsanläggningar

Andrei-Alexandru Popa.jpgPå SDU Mekatronik / CIM är Andrei anställd som ingenjör och har nyligen avslutat en PhD inom additiv tillverkning i mekatroniska sammanhang. Han sköter bland annat uppgifter som att undervisa, genomföra workshops och att samarbeta med lokala företag runt om i Sønderborg.

SDU har sedan tidigare väletablerade produktionsanläggningar som till exempel innehåller 15 FDM 3D-skrivare och 4 resin-baserade 3D-skrivare. För metallbearbetning har de också nyligen införskaffat en sintringsugn.

–    Nästa naturliga steg för oss var en 3D-skrivare för att skriva ut i metall, berättar Andrei. Eftersom Xact Metal 3D-skrivare kommer med ett öppet system var det ett självklart val för SDU. Med den låga kostnaden för investering och drift får du verkligen valuta för pengarna, säger Andrei.

En användarvänlig 3D-skrivare

Det är lätt att se hur nöjd Andrei är med investeringen av Xact Metal 3D-skrivaren. XM200C skapar riktigt fina metallföremål. Ändå försöker Andrei och hans kollega alltid förbättra den redan goda kvaliteten genom att finjustera några av parametrarna. Något som värderas högt inom forskningsområdet.

–    Hittills har vi bara skrivit ut i SS-316L för att bekanta oss med allt som finns att veta, fortsätter Andrei. Vi har även testat maskinens gränser på en rad olika sätt. För några dagar sedan provade vi Inconel 625 och 718 tillsammans med koppar, som vi ser mycket fram emot att använda för våra mekatroniska applikationer, säger Andrei.

Förutom Andrei arbetar flera studenter med 3D-skrivaren som är extremt användarvänlig. Den svårare delen är förberedelserna i mjukvaran, som är grundläggande för 3D-utskrift av metall i allmänhet.

Stor tillfredsställelse med investeringen

Bekantskapen med Protech går långt tillbaka i tiden eftersom Andrei som student för mer än ett decennium sedan introducerades för Stratasys FDM 3D-skrivare.

–    När man pratar om 3D-printing i Danmark så vet alla vilka Protech är, säger Andrei. Därför var det väldigt naturligt för SDU att kontakta Protech för att höra deras rekommendation om 3D-metallutskrift.

Syddansk Universitet är fortfarande oerfaret när det kommer till 3D-utskrift i metall. Det har funnits flera utmaningar hittills som de har varit tvungna att lösa, men de är mer än nöjda med sin investering och ser också fram emot att dela med sig av sina erfarenheter av Xact Metal 3D-skrivaren. Målet är att 3D-utskrift av metall ska få ännu större grepp i området.

Det goda samarbetet och nära dialogen lyfts också fram när det gäller samarbetet med Protech.

–    Jag kan bara berömma Protech's personal som är snabba med att svara på våra frågor, och då även utanför normal arbetstid. Vi ser fram emot det framtida samarbetet med Protech, avslutar Andrei.

Läs mer om SDU på www.sdu.dk. Du kan också följa SDU Sønderborg och deras projekt på LinkedIn.

XactMetalLogo.png


Vill du veta mer?

Kontakta Protech för mer information om hur additiv tillverkning kan användas i ditt företag. Vi hjälper dig att hitta rätt lösningar som kan både effektivisera utvecklingsprocesser och reducera produktionskostnader.

Anders Brask
anders.brask@protech.se
Telefon: 070 620 87 08


Kontaktformulär

*Obligatoriska uppgifter