Premo satsar på 3D-teknik

Hos familjeföretaget Premo AB i Karlskoga används additiv tillverkning i hela produktionsledet. Med MakerBot Replicator+ och Fortus 450mc skriver de ut slutprodukter i form av kundanpassade grepp och handtag.

Protech-premo-Premogrip-stratasys-4.jpg

Premo erbjuder tillverkning av specialanpassade kundbeställningar i en modern maskinpark. 2016 investerade företaget i två 3D-skrivare, en Fortus 450mc och en MakerBot Replicator+. 3D-tekniken används nu i hela produktionskedjan av företagets egna produkt Premogrip® och till andra kundanpassade detaljer. Utan additiv tillverkning hade inte dessa produkter varit möjliga att tillverka enligt företagets grundare Bengt Jansson.

Från verkstadsindustri till 3D-skrivare

Bengt Jansson har sin bakgrund i industriföretaget Bofors i Karlskoga. 1990 gick Bofors ut med ett erbjudande till sina anställda att starta eget. Bengt tog tjänstledigt i två år och startade Premo, som till en början erbjöd tjänster inom gravyr. Saab och Bofors var på den tiden de största kunderna. Sedan dess har företaget expanderat och en modern maskinpark har byggts upp. Under senaste åren har företaget satsat på tillverkning med 3D-teknik.

FDM-tekniken blev det självklara valet

Redan 1986 då Bengt jobbade på Bofors väcktes intresset för 3D-printing. Företaget beställde en 3D-printad detalj av Electrolux. Sedan hände inte så mycket mer på den fronten enligt Bengt. Drygt 20 år senare när Protech visade Stratasys nya Fortus 3D-skrivare på Elmia Verktygsmässa 2016 kände Bengt att det var rätt tid att investera i en 3D-skrivare. Fortus 450mc uppfyllde företagets krav på produktion av slutprodukter.

Protech-premo-Premogrip-stratasys.jpg

Premogrip® – en 3D-utskift av kundanpassade grepp

Med ett stort golfintresse växte idén att ta fram ett specialanpassat grepp till golfklubbor. Men enligt Bengt är golfen en konservativ sport, och det är bara putterklubban som inte har några restriktioner på handtagets diameter. Premo började istället med hjälp av 3D-teknik att utveckla framställning av ett kundanpassat grepp, som senare fick namnet Premogrip®. Namnet blev ett godkänt registrerat varumärke 2018.

3D-teknik i hela produktionsledet

Det första steget i tillverkningsprocessen av Premogrip® är ett greppavtryck som 3D-skannas och omvandlas till en digital fil. Den första prototypen skrivs ut i en MakerBot Replicator+ för att verifiera designen. Slutprodukten skrivs sedan ut i en Fortus 450mc och efterbehandlas därefter enligt kundens önskemål.

Tillämpningsområden av Premogrip®

Premo ser stor potential till nya personliga grepp till olika applikationer inom sport, fritid, verktyg och hjälpmedel m.m.

–    Både Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har visat intresse för Premogrip®, berättar Bengt. Där ser man stor potential med specialanpassade grepp till människor med behov av olika hjälpmedel i sitt arbete. Detta kan hjälpa många människor att enklare komma ut i arbetslivet, men utmaningen för Premo är att hitta återförsäljare som vågar tro på produkten.

Kundanpassade customdelar med 3D-teknik

Förutom Premogrip® erbjuder Premo kundanpassade delar till bland annat motorcyklar. En originaldel från motorcykeln 3D-skannas, modelleras i CAD-program och skrivs ut som en slutprodukt i Fortus 450mc. Därefter skickas den på lackering om beställaren önskar. Kunden har här möjlighet till en individuell design som sätter en personlig prägel på motorcykeln.

–    Fördelen med 3D-tekniken är att det blir rätt och exakt efter den form som önskas, säger Bengt. Tillverkning med svarv och fräs gör produkten till en massiv klump. Att få ner vikten på produkten är det viktigaste enligt Bengt.


Stratasys Logo Protech Kundcase.jpg Vill du veta mer?

Kontakta Protech för mer information om hur additiv tillverkning kan användas i din verksamhet. Vi hjälper dig att hitta rätta lösningar som kan effektivisera utvecklingsprocesser och reducera produktionskostnader.

Daniel Risberg
daniel.risberg@protech.se
Direkt: 033-44 24 44
NYTT! Boka ett möte direkt med Daniel här.