Innovativ svetsfixtur i Ultem

En 3D-printat svetsfixtur från Protech inspirerar mekanisk industri att tänka i nya banor.

Protech Svetsfixturer Ultem Stratasys 3.png

Vi upplever ofta att kunder har behov av att tillverka stora detaljer i metall. Stora detaljer som normalt inte går in i en 3D-skrivare för metall. Ett enkelt sätt att lösa detta är att dela upp detaljen i olika delar och sedan svetsa ihop dom. För att kunna utföra svetsningen måste de olika metalldelarna hålla fast i en svetsfixtur. I detta exempel har Protech konstruerat en komplett svetsfixtur för en länkarm.

Protech Svetsfixturer Ultem Stratasys 2.png

Svetsfixtur tillverkad med två olika utskriftsmetoder

Fixturen tillverkades med FDM-teknik och 3D-printades i ULTEM, ett högpresterande material som tål hög temperatur, vilket passar ypperligt för just svetsning. Konstruktionen är gjord så att man kan svetsa länkarmen från två håll och därmed få till en bra sammanfogning av de olika delkomponenterna. Vi har även utnyttjat metallutskift för att ta fram en specialanpassad anslutning samt fästen för jordkablar. Svetsfixturen är även konstruerad för montering av hållklämmor som håller länkarmens olika delar på plats under hela svetsprocessen vilket minimerar spänningsuppbyggande som kan resultera i en skev detalj.

Protech Svetsfixturer Ultem Stratasys 4.png

Länkarmen delad i tre delar och sedan sammanfogad

Vid konstruktion av länkarmen valde vi att dela upp detaljen i tre olika delar som sedan skulle svetsas samman. Länkarmen består av ett 3D-printat centerfäste samt två vattenskurna plåtarmar, allt i den rostfria stålkvalitén 316L.

Protech Svetsfixturer Ultem Stratasys.png

Möjliga applikationer för denna typ av tillverkning

Endast konstruktörens fantasi sätter gränsen för hur man kan kombinera olika tillverkningsmetoder av metallkomponenter och svetsa ihop dessa med hjälp av en 3D-printad svetsfixtur.

  • Maskinkomponenter till automationsutrustning.
  • Reservdelar till produktionsutrustning.
  • Reparation av delar till fordon-, tåg- och flygindustrin.

PROTECH LOGO_for light backgrounds.pngKontaktformulär

*Obligatoriska uppgifter